Leena Pyylampi -- LP -- Laulaja-Pianisti
» Etusivulle...

» Lue myös:
Tuottaja...


Lauluntekijä, säveltäjä, tuottaja

En ole kyydistä tippunut, vaikka aamulla aikaisin herään, enkä radiota tv:tä avaa. Minä kuuntelen juttuja lasten, koululaisten seikkailuista, tai lintusten laulua ulkona, talon seinien hiljaisuutta.”

”Puhtaat tunteet ne nostan tuulee leikkimään, olla vapaa uutta kokemaan. Mihin vie tää, sitä koskaan tiedä en, vain muutos on mahdollisuus.”

”Nainen, siis olen nainen, on karvat kainalossa, säärissä ja keskellä, vartalossa ulokkeita joka suuntaan päin, ne ajan myötä kasvaa, laskee, harvenee tai loppuu. Vaan ylpeästi kannan kehon luonnonmukaisen, kas minun vartalolla rikastu ei plastiikkakirurgit, sen rahan käytän elämästä nauttimiseen.”

Siinäpä esimerkkejä uusista lauluteksteistäni, vanhemmista lauluista löytyy toistaiseksi esimerkkejä mp3-näytesivuilta, mutta tässä tekstit levyiltä Totta ja Unelmaa ja Yllättävä käänne:

”Luovuttaa ei saa unelmastaan, on jaksettava yrittää vielä, on löydettävä oikea aika ja paikka, on uskallettava nähdä sen pienenkin polun pää.” (Metsätie)

”Valkoruusun taika tuoksui tuo, läheisyyden onnen meille toi. Elämässä tärkeimmät hetket liittyy toiseen ihmiseen. Ja parhaat muistot kaipaa ei ajan kultausta harteilleen: Onni on tässä ja nyt. (Juhannus)


Teen lauluja kaikesta mikä liikuttaa mieltä ja sydäntä; omasta elämästä, yleisestä elämänmenosta, rakkaudesta, arjesta, luonnosta. Laulu saattaa lähteä jostain lausahduksesta, ajatuksesta, lehtiartikkelista, tapahtumasta tai itsestä. Yleensä sitten yhdistelen, kärjistän, muotoilen ja kehittelen, kunnes laulu on valmis. Harvoin teen mitään yhdeltä istumalta, minun pitää saada sulatella ja kehitellä. Melodiat syntyvät kyllä helpommin. 

Sävellän  lauluja myös toisten teksteihin, runoihin tai sanoituksiin. Joissain runoissa tuntuu olevan melodia jo mukana, se pitää vaan poimia ylös. Mielelläni teen sellaisen laulun, että sen voin myös itse ottaa käyttöön. Viime aikoina olen tosin tarjonnut laulujani myös muille esiintyjille.

Tilauksesta sävellän tai sanoitan myös lauluja. Erinäinen määrä on syntynyt läksiäis- ja eläkkeellejäämislauluja sekä syntymäpäivälauluja. Näihin olen yleensä saanut sisältöapua henkilöt paremmin tuntevilta ystäviltä tai työtovereilta. Viimeisimmäksi sanoitin laulun Muuramen yrittäjille. 

Nuotinnan kaikki teokseni lyijykynällä nuottipaperille. Sitten allekirjoitus ja päivämäärä ja se on siinä.

Lastenlauluja

Lastenlauluja tein ensin Sari Kanalan loruihin ja niistä on jo tuotettu erilaisia kokonaisuuksia: Sadunkertojan Maja, lastensinfonia Metsälammen Musikantit ja Suuret Seikkailijat -cd ja laulukirjanen, sekä uusimpana Peikkojen aarteet -esitys.

Omiakin lastenlauluja olen tehnyt jonkin verran, mutta helpointa on ollut säveltää jo valmiita loruja ja runoja. Matkalla Jouluun -cd:llä on mm. Tuula Korolaisen ja Leena Laulajaisen runoja.

Lasten ja nuorten tekemiä runoja olen säveltänyt Runoraitakonserttiin, ja keväällä 2009 sävelsin lauluja Toivakan päiväkotilasten teksteistä.

Teatteri- ja esityskokonaisuudet

Sirpa Hännisen runoja olen säveltänyt dialogiin Sylin täydeltä. Nämä laulut julkaisin myös äänitteellä Silitä vielä (2013).

Teatteriseurue Pii:lle olen säveltänyt musiikin kolmeen näytelmään:
-- Timo Parvelan Keinulauta-kirjasta (2007) sekä Karuselli-kirjasta (2010) tehtyihin näytelmiin. Tekstit ovat suoraan Parvelan kirjasta; osaksi laulut toimivat juonen kuljettajina, osaksi tunnelman luojina.
-- Keväällä 2009 sävelsin laulut Sari Vennon Peikonhäntä-kirjasta tehtyyn näytelmään; laulujen sanat ovat minun ja Sari Vennon.
Teatterikappaleiden säveltäminen kiinnostaa enemmänkin, olisi mielenkiintoista säveltää musiikkia myös aikuisten näytelmiin.

Työn alla

Valmiit uudet laulut odottavat tilaisuutta päästä äänitteelle, konserteissa niitä jo kuuleekin. Toivottavasti kesän 2016 aikana äänitän viisi laulua, ainakin sain apurahaa tekemiseen.

Sävellystyön alla on lauluja hiljaisesta väkivallasta, jota eri muodoissaan kohtaamme. Kun aloitin työn keväällä 2015 Malagassa hämmästyin, että lauluista alkoikin tulla positiivisia, itsetuntoa kohottavia, ja omia rajoja selkeyttäviä. Valmiina on mm. Rakkauslaulu itselle, ja Sisälläni elämän valo. Tarkoitus on tammi-helmikuussa 2016 säveltää laulut valmiiksi (Alfred Kordelinin apuraha) ja kesäksi tuottaa niistä konsertti.
 
Lapsille etsinnässä on runoja, joissa puhutaan tunteista ja omasta itsestä, niitä säveltäisin Laulava Pupujussin käyttöön.

Tuottaja

Olen tuottanut äänitteitä sekä erilaisia esityskokonaisuuksia ja konsertteja. Niistä olen kirjoittanut erilliselle Tuottaja-sivulle.Sivun alkuun


Tiedustelut ja esiintymistilaukset, levytilaukset:
Leena Pyylampi | Jyväskylä | Puh. 040 751 7552
leena@leenapyylampi.net | www.leenapyylampi.net