» Etusivulle...

» Kuuntele
mp3-näytteitä


» Cd:t-sivulle...


» Tämän cd:n
esittelyn sivulle 1...

 

 

Totta ja Unelmaa (2002)

— laulut, levy, kiertue

Toinen levy on nyt valmis. Kyllä siitä sellainen kokonaisuus tuli kuin ajattelinkin: ensimmäistä syvällisempi, mutta silti tasapainoinen ja raikas. Lauluja eletystä elämästä, rakkaudesta, unelmista, itsensä etsimisestä; realismilla ja huumorilla maustettuna. Kaksi laulua on vanhempaa tuotantoa, kaikki muut uusia. Olo on tyhjä, mutta ei niin tyhjä kuin ensimmäisen levyn jälkeen: musiikkielämä kun on niin paljon muutakin kuin levy.
Joka työvaiheessa yritin olla nyt tarkempi: laulut, äänitykset, kannet, kiertue, markkinointi... Voimaa antamassa oli Tove Janssonin aforismi: ”Täytyy tähdätä todella korkealle, sillä aina se jää kuitenkin vähän alemmas.” Toisaalta, onneksi on rajoja, muuten mikään ei koskaan valmistuisi!
Hioin erityisesti tekstejä ja kiinnitin tietoisesti huomiota, että kukin laulu on kokonaisuus, sillä on alku ja loppu. Jostain syystä sävelet soivat heti valmiina päässäni. Onneksi joku osa-alue on helppo.

Koko prosessi oli nyt selkeämpi. Kun päätin levynteosta syksyllä 2001, päätin myös luottaa edellisen levyn yhteistyökumppaneihin niin sovituksissa, soitossa kuin kaikissa teknisissäkin asioissa, jopa pankkilainassa. Ehdottomasti halusin taas lauluilleni uudet sovitukset, toisen elämän. Valtteri Tynkkynen lähti innolla mukaan ja hän vastaakin pääosin sovituksista. Laulelma, keveys, oikeat soittimet, jousisovitukset, siinä muutamia avainalueita, lopullisen sovitusmuodon ratkaisi kunkin laulun luonne. Mutta varsinkin jousisovituksiin olen todella tyytyväinen, lahjakas mies tuo Tynkkynen. Valtteri otti myös vastuun musiikin tuottajana, hän huolehti muusikot studioon, aikataulut ja nuotit, editoinnit ja miksauksen. Tosi iso apu minulle. Bändiäänitykset tehtiin Saarijärvellä Housevoice-studiolla ja Hemmo kävi äänittämässä myös flyygelin kahteen lauluun. Suurin osa äänityksistä tehtiin Studio Audiossa Jyväskylässä, kuten myös miksaus. Muusikot ovat jyväskyläläisiä ammattilaisia.

Uskalsin nyt laulaa rohkeammin: pelko, että laulun pitää olla aina kaunista, alkaa haihtua. Kokeilin monenlaisia versioita, mutta monet menivät niin sanotusti ”yli”. Vaikka itse päätin, mikä ote kuhunkin lauluun oli hyvä, olen myös tyytyväinen, että Valtteri ja äänittäjä Jari kommentoivat lauluani silloin tällöin; ylitulkinta ja alleviivaus jäivät pois. Myös naiselle tyypillinen vehtaaminen ja asioiden vatvominen pysyi aisoissa; asia tehtiin ja sillä siisti.
Julkaisukiertueen myin itse, pääosin jo keväällä 2002. Kaksitoista kaupunkia: Jyväskylä, Kotka, Helsinki, Vantaa, Turku, Kokkola, Oulu, Vaasa, Alavus, Varkaus, Joensuu ja Tampere. Promojakelun lähes neljäänsataan tiedotusvälineeseen (radiot, lehdet, TV) hoiti Esa Pellinen Tampereelta (Green Song Music) www.greensongmusic.com.
Esa myös promosi lehtihaastatteluja ja 11 radiohaastattelua kiertuepaikkakunnille!

TOTTA JA UNELMAA -nimi tuli kokonaisuudesta. Siitä, kuinka moni unelmoi oman julkaisun tekemisestä ja miten rankkaa se todella on. Olen aina uneksinut myös Suomen kiertueesta, ja nyt sain sen järjestetyksi. Ajokilometrejä, haastatteluja, odottamista, yöpymisiä, talvikelejä, mutta sain uusia ystäviä ja esiintymispaikkoja musiikilleni. No, halusin julkaista myös sinkun, ja se ilmestyi toukokuussa 2002. Bookletin rannalla kävelykuva on myös eräänlainen unelma.
Ja sitten tietysti laulut: osa on unelmaa, osa hyvinkin tässä hetkessä kiinni. Kaiken kaikkiaan, eikö elämä olisi ihanteellisinta, jos pystyisi yhdistämään totuuden ja unelman? Näkemään unelmansa realistisena – vaistoamaan totuudessa unelman (isona minusta tulee varmaan filosofi). Hienoa on ollut palautteesta huomata, että totta ja unelmaa sekoittuvat, se mikä minulle on unelmaa saattaa toiselle olla totisinta totta ja päinvastoin.
Joka tapauksessa levy on nyt maailmalla. Sitä voi toivoa radiosoittoon kautta Suomen ja kannattaa kysyä myös kirjastoista.

Tässä joitain kommentteja: ...tunnelmia, melankoliaa, vaihteleva, monipuolinen, illalla kynttilän valossa voi kuunnella käsi kädessä, pehmeä, itku silmässä, miten kauniisti nainen osaa laulaa rakkaudesta…

Jotain pientä laulujen taustoista

Lissu ja Kikka kertoo ystävyydestä (äitini käsitys) tai neljänkympin kutkasta, miten asian haluaa tulkita. Hyväntuulinen laulu. Me lauluntekijät voimme purkaa tunteen lauluiksi. No, siis oikeasti me istuimme Lissun ja Kikan kanssa Ruthilla ja mietittiin, miten hauskaa olisi kun sen rakkaan aviomiehen voisi viedä vintille kesäsäilöön….

Kypsä rakkaus on rakkauslaulu oikeasta elämästä, jolle on antanut sykäyksen Raamatun sananlasku ”Kivi toistaan hioo.” Lause tosin sopii kaikkeen kanssakäymiseen. Pelkän akustisen kitaran säestyksellä tästä tuli hieman espanjalaistyylinen, herkkä. Muuten: puolet avioliitoista säilyy!

Kesällä on aivan ensimmäisiä sävellettyjä lauluani, herkästä ensisuudelmasta, järven rannalla...

Harlikka on laulu, joka on herättänyt hyvin erilaisia tunteita, naurua, vihaa, haikeutta, siis laulu josta eniten kysellään! Tulin kerran Tampereelta keikalta ja Jämsässä oli kansainvälinen Harrikka-tapaaminen, vastaan tuli isoja pyöriä, kuskeineen - mielikuvitus alkoi laukata, pysähdyin ja kirjoitin rakkaustarinan siltä istumalta melkein valmiiksi. Sovitus on perinteet kunniaan -henkinen: haitari, lusikat ja basso.

Kun ensi kerran sinut näin. Vanha laulu ja levyllä, koska ystävättäreni Marja Jäppinen kaipaili tätä jo ensimmäiselle levylle. Liekö yhteisiä muistoja...

Mieletön ikävyys. Tähän sovitukseen olen todella tyytyväinen. Laulun aihe on rankka; joskus sitä vaan väsyy niin paljon, että kaikki tärkeäkin menettää merkityksensä. Laulu on helpottanut omaa oloa, toivottavasti muidenkin.

Telakka. Maailmoja syleilevä laulu joka muistuttaa siitä, että asioille voi tehdä jotain itse, eikä vain ”lasiseinän takaa tuijottaa omaa elämää”. Sovituksesta tuli ”hauska” minulle itselleni: sitä unelmoi suurista saleista, valkoisesta flyygelistä, mutta todellisuudessa sitä soittaa siinä rähjäisessä kuppilassa urkujen säestyksellä!

Tää laulu tehtiin sulle: Minun maailmanparannuslauluni. Haluan elää reaaliajassa, olla oma itseni, unohtaa kiireen ja joka paikkaan ehtimisen.

Kuin kukkaa kämmenellä: Lapsiperheessä huomaa usein, että aikaa ei jää toiselle aikuiselle, ja sitä jopa alkaa vieraantua. Kun tarkasti ajattelee, työkavereiden kanssa saattaa viettää enemmän aktiiviaikaa kuin kotoväen kanssa! Mutta ”on vielä jäljellä se tunteva tyttö, se tunteva poika...”

Metsätie: Lauluntekijän totuus ja unelma. Mitä tahansa suunnittelet tekeväsi, rakennusta, taulua, ruokaa, hiihtolenkkiä, levyä, runokirjaa, esitystä... Kaikkeen menee paljon enemmän aikaa kuin kuvitteli ja on paljon sitä ikävää tekemistä, mutta ”luovuttaa ei saa unelmastaan, on jaksettava yrittää vielä, on löydettävä oikea aika ja paikka, on uskallettava nähdä sen pienenkin polun pää.”

Lainaukset levyn sanoituksista.

Jokaisen naisen takana on kaksi miestä. Kiitokset rajattomasta henkisestä ja kotityötuesta omalle aviomiehelle Tapsalle. Toiset kiitokset Valtterille tietotaidosta, työpanoksesta ja keskusteluista.
Ja Saara-äidille ainaiskiitos kotituesta äänitysten ja kiertueen aikana sekä taiteilijatyttären ymmärtämisestä.


TOTTA JA UNELMAA

Vastaava tuottaja: Leena Pyylampi
Musiikillinen tuottaja: Valtteri Tynkkynen, Leena Pyylampi
Äänitys: Studio Audio, Jyväskylä
Housevoice, Saarijärvi: Palokan kirkon flyygeli (5,6)
Miksaus: Studio Audio
Masterointi: Minerva Pappi (Finnvox)
Kuvat: Jorma Lehtinen
Levynkannet: Jukka Korpela
Kiitos: Tapsa ja Valtteri
Kiitos tuesta: Jyväskylän kaupungin kulttuurilautakunta


Sävellykset ja sanoitukset: Leena Pyylampi
Sovitukset pääosin: Valtteri Tynkkynen

1. Lissu ja Kikka 3'14"
Matti Ekman hanuri, Jaro Joensuu rummut ja lyömäsoittimet, Jari Perä koskettimet, Valtteri Tynkkynen basso, Leena Pyylampi laulu

2. Kypsä rakkaus 3'12"
Juhani Syrjälä kitara, Leena Pyylampi laulu

3. Kesällä 2'48"
Antti Heermann viulu, Jaro Joensuu lyömäsoittimet, Jari Perä koskettimet, Valtteri Tynkkynen basso, Leena Pyylampi laulu

4. Harlikka 3'37"
Matti Ekman hanuri, Jarmo Hovi lusikat, Valtteri Tynkkynen basso, Leena Pyylampi laulu

5. Kun ensi kerran sinut näin 3'31"
Matti Ekman hanuri, Jaro Joensuu rummut ja lyömäsoittimet, Jari Perä flyygeli, Juhani Syrjälä kitara, Valtteri Tynkkynen basso, Leena Pyylampi laulu ja taustalaulu, Siru Pyhälahti taustalaulu

6. Mieletön ikävyys 3'26"
Jaro Joensuu rummut ja lyömäsoittimet, Jari Perä flyygeli, Juhani Syrjälä kitara, Valtteri Tynkkynen basso, Leena Pyylampi laulu ja taustalaulu, Siru Pyhälahti taustalaulu

7. Telakka 3'32"
Arto Rantanen koskettimet, Valtteri Tynkkynen basso, Leena Pyylampi laulu

8. Tää laulu tehtiin sulle 3'33"
Jaro Joensuu rummut ja lyömäsoittimet, Jari Perä koskettimet, Juhani Syrjälä kitara, Valtteri Tynkkynen basso, Leena Pyylampi laulu ja taustalaulu, Siru Pyhälahti taustalaulu

9. Kuin kukkaa kämmenellä 3'14"
Antti Heermann viulu, Juha Nuoranne sello, Jari Perä koskettimet, Leena Pyylampi laulu

10. Metsätie 3'40"
Matti Ekman hanuri, Antti Heermann viulu, Juha Nuoranne sello, Juhani Syrjälä kitara, Leena Pyylampi laulu, Siru Pyhalahti taustalaulu

 

 
Sivun alkuun


Tiedustelut ja esiintymistilaukset, levytilaukset:
Leena Pyylampi  |  Jyväskylä  |  Puh. 040 751 7552
leena@leenapyylampi.net  |  www.leenapyylampi.net